II. Ulusal Tıp Öğrencileri Kongresi
Bu yıl Ulusal Tıp Öğrencileri Kongresinin ikincisini düzenledik. Bu kongreleri düzenlemek zor iştir, kolay değildir. Organizasyon düzenleme kuruluna da özellikle teşekkür ediyorum.
Haziran ayında yapılması planlanan etkinlik, deprem nedeniyle ertelendi ve kapsamı da değiştirildi. Son üç yılda iki büyük olayla karşılaştık: Biri küresel bir afet olan pandemi, diğeri ise bölgesel bir afet olan deprem. İnsanların beklemediği bu olaylar hayatımızı derinden etkiliyor. Pandemi başladığında, biz de bir Senato toplantısındaydık. Toplantıda okul, üniversite ve hastanelerin tatil edilmesi gibi konular gündeme geldi. Ben bazı hocalarımızın işe gelmekten de çekindiklerini gördüm. Özellikle hastane tarafında. Böyle olunca bu durum bana İbn-i Sina’yı hatırlattı. İbn-i Sina, hekimlik kariyerinin başlangıcında, Horasan bölgesinde büyük bir veba salgınıyla karşılaşır. Salgın sırasında herkes bölgeden kaçarken, İbn-i Sina’nın öğrencisi de ona aynısını önerir:
“Herkes kaçıyor, biz de kaçalım.”
Ancak İbn-i Sina;
“Biz hekimiz, sahada bulunmamız gerekir, biz kaçamayız” der ve bölgede kalır.
Bu sene doğal afeti işleyeceğiz, afetle ilgili yaşanan zorlukları işleyeceğiz. Ama bütün bu afetle mücadelede bile önce bir insanın en büyük rakibi kendisidir. İbni Sina’nın durumunu düşünün. En büyük rakibi, içindeki o tembelliğin ya da korkuların esiri olsaydı... Eğer korkarak yaşayan bir kimse olsaydı bir İbn-i Sina ortaya çıkmazdı. Onun için önce en büyük rakibimiz kendimiz; içimizdeki arzu ve dürtülerimiz… İçimizdeki çıkarcılıkları değiştirmek önemli.
Bir söz vardır: Çıkarcı olmak mı kârlı, erdemli olmak mı kârlı? Bu soruyu ben sorduğum zaman, kapitalist mantıkla düşünen birçok kimse diyor ki: “Tabii ki çıkarcı olmak kârlı.” Bu zamanda çıkarcı olmamak, ahmaklık gibi. Çıkarcı olmayı açık gözlülük gibi görüyor. Hatta dürüstlük bu zamanda meziyet oldu. Halbuki aslında herkeste olması gereken özellik dürüstlük. Çıkarcı olmak kısa vadede kârlı gibi gözüküyor; ama orta ve uzun vadede, stratejik düşünce gereği olan orta ve uzun vadeli düşüncede erdemli olmak kârlı. Afet durumunda bile İbn-i Sina’nın çıkarını değil de insanlığı düşünmesi, mesleğinin gereğini yapması, etik değerlere uygun davranması onun bir özelliği olmuştur.
Bu vesileyle ‘Doğal Afetlerde Tıbbi Yaklaşım’ ana temasıyla düzenlenen (ÜSCOM) 2. Tıp Öğrenci Kongresi’nin hayırlı olmasını diliyor, Düzenleme Kuruluna ve bütün emeği geçen herkese teşekkür ediyorum, başarılar diliyorum.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan
Yayın Tarihi: 2025
ISBN: 978-625-95464-4-5
Baskı Sayısı: 1. Baskı
Dil: Türkçe
Sayfa sayısı: 46
Yayınevi: Üsküdar Üniversitesi Yayınları