Fitoterapi – Tıbbi Bitkiler

Tıbbi bitkilerin ilaç olarak kullanımı insanlık tarihi kadar eskidir. Bir bitkinin özsuyunu yarasına süren ve bu uygulamanın olumlu sonuç verdiğini gören ilk insanla birlikte halk hekimliği de (fitoterapi) başlamıştır. İlk insanlar bitkilerin iyileştirici gücü olduğunu biliyordu. Örneğin; bitkilerin çiçek, meyve, tohum, sap, yaprak, kök, kabuk, gibi değişik organ ve parçalarını çiğneyerek, tadından ve kokusundan onların şifalı veya zehirli olup olmadığını anlamaya çalışıyorlardı.

Bir doğal eczane olan Türkiye’nin biyolojik çeşitlilik bakımından son derece zengin olması ve halkımızın yöresel olarak, şifalı bitkilere olan düşkünlüğü Fitoterapi çalışmalarını hızlandırmıştır. Öncelikle öğrencilerimiz için hazırladığımız yardımcı ders kitabında, öğrencilerimize, Fitoterapi alanında ve bu konuda çalışacak yetkili uygulayıcılara ve fitoterapi de günümüz de kullanılan bitkiler ve bu bitkilerle ilgili bilimsel verilere dayanan bilgileri vermek amacıyla hazırlanmıştır.         

Bu kitapta sadece herbaryumda bulunan 288 adet bitkinin Fitoterapik çalışması yapılmıştır. Bu fitoterapisi çalışılan bitkilerin Türkiye’deki yayılışları, toplandığı bölge, kullanılan kısımları, etken bileşikleri ve tıbbi etki değerleri anlatılmıştır. Ayrıca Türkiye’de güncel fitoterapide yeni önem kazanmış bitkiler ve etkilere de yer verilmiş olup, tarafımızdan çekilmiş 288 adet özgün renkli resimle tanıtılmış ve yanlarına fitoterapik özellikler yazılmıştır.  

 

 

Yayın Tarihi: 2023

ISBN: 978-605-9596-68-8                   

Baskı Sayısı:  1. Baskı

Dil: Türkçe

Sayfa Sayısı: 184

Yayınevi: Üsküdar Üniversitesi Yayınları

Yazarlar

Prof. Dr. Memduh SERİN Tuğba KAMAN