Elektroansefalografi Keşfinin Tarihsel Serüveni

 

EEG ve onun farklı teknikleri günümüzde hem sağlıklı hem de hastalıklı beyinleri, hastalık sınıflandırmalarını anlamak için en yaygın kullanılan araçlardan biri haline geldi. EEG, günümüzde geçerliliğini ve güvenilirliliğini aradan geçen zamana direnerek korumaktadır.

Hatta gelişen bilgisayar ve analiz yöntemleri ile kantitatif EEG ile (qEEG) insan gözü ile göremediklerimiz beyin dalga özelliklerini görür duruma geldik ve temeli yine EEG çizgilerine dayanmaktadır. Bütün bunların sonucunda EEG kayıtlarının değeri ve EEG’ye olan ilgi günümüzde daha da arttı.

Günümüzde de yeni bilgisayar analiz teknikleri ile dikkate değer EEG araştırmaları yapılıyor ve yapılacak da görünüyor. Bugünlerde sıklıkla sözü edilen kantitatif EEG (qEEG), olaya bağlı potansiyeller (ERP), nörobiyofeedback, beyin-bilgisayar arayüzleri (BCI) ve magnetoansefalografi (MEG) aslında EEG temel alan yan uzanımlarıdır. Görünen o ki EEG’nin 1924’de yanan ateşi, olimpiyat ateşlerinden bile güçlü yanacak ve hiç sönmeyecektir.

Nörobilimin tarihinde tutku ve merakla, zor şartlarda olağanüstü işler yapmış kişilerin isimlerini önünde, bazen unutulmuş ve sadece kitaplar arasında bulabileceğimiz tüm öncülerin, Cecil Voght gibi anaların, Korbinian Brodmann ve Hans Berger gibi babaların önünde sevgi ve bir o kadar da saygıyla eğiliyoruz.

 

Sultan Tarlacı, Nevzat Tarhan

 

 

Yayın Tarihi: 2024

ISBN: 978-605-9596-92-3                  

Baskı Sayısı:  1. Baskı

Dil: Türkçe

Sayfa Sayısı: 379

Yayınevi: Üsküdar Üniversitesi Yayınları

Yazarlar

Nevzat Tarhan Sultan Tarlacı