İndirme : 5

9. Uluslararası İletişim Günleri Dijital Çağda İletişim Çalışmaları Sempozyumu

Dijital teknolojilerin gelişmesi ve kullanıma girmesi yaşamın neredeyse tüm kesitlerini etkiledi. Salgın süreciyle birlikte bu etki çok daha güçlü hissedildi. Medya ve iletişim sektörü ise söz konusu değişim ve dönüşümlerden en çok etkilenen kesim oldu. Kitle iletişim araçlarının yeni teknolojilerin devreye girmesiyle birlikte biçim değiştirmesi, kitle iletişim kurumlarının, yani medyanın gerek kurumsal yapılanmasının gerekse de üretim süreçlerinin büyük ölçüde yeni baştan organize olmasını gerektirdi. Gazete, radyo, televizyon gibi geleneksel medya mecraları dijital teknolojilerin etkisiyle yeniden yapılanırken, bir yandan da daha önce bilinmeyen birtakım yeni medya form ve mecraları da kullanım
alanına girdi. Yeni medya olarak adlandırılan medya mecralarının bir kısım geleneksel medyaya entegre olurken, bazı yeni medya mecraları da yeni yapılanmalar olarak medya sektöründeki yerlerini aldılar.

Gerek kitlesel iletişimde gerekse de insan ve toplum iletişiminin çeşitli düzeylerinde dijitalleşmenin etkisiyle gerçekleşen bu dönüşüm ve değişim süreçleri medya ve iletişim eğitiminin de yeniden organize edilmesi gereğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle iletişim eğitimi yapmakta olan kurumların, müfredat yapılarını yeniden gözden geçirmeleri gereği doğmuştur. Diğer yandan iletişim bilimcilerin de medya ve iletişim alanındaki bu yeni gelişmeleri anlatabilmek, açıklayabilmek, tanımlayabilmek için yeni kavram ve kuramlar geliştirmeleri gereği kendisini hissettirmiştir. Nitekim medya ve iletişim alanında dijital teknolojiler ve yeni medya kavramları ekseninde pek çok yeni kavram, model ve kuramın geliştirilmesine tanıklık etmekteyiz.

9. Uluslararası İletişim Günleri /Dijital Çağda İletişim Çalışmaları Sempozyumu da dijital teknolojilerin gerek yaşamsal pratikler üzerindeki etkisini gerekse de medya ve iletişim alanındaki etkilerinin tartışılmasını amaçlamıştır. İletişim alanının tanınmış akademisyenlerinin davetli konuşmacı olarak çağırıldığı sempozyuma çok sayıda akademisyen de bildiriyle katılım sağlamışlardır. Salgın koşulları nedeniyle hibrid olarak (zoom-webinar ve yüz yüze olmak üzere) gerçekleştirilen sempozyuma dünyanın ve Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden yaklaşık 350 dolayında akademisyen aktif olarak katılım sağlamış ve sunum yapmışlardır. Çok sayıda akademisyen ve öğrenci tarafından izlenen sempozyumda dijital teknolojilerin medya ve iletişim alanındaki etkileri çeşitli yönleriyle ele alınmış, iletişim çalışmalarının gelecekteki olası yönelimleri tartışılmıştır.

 

Yayın tarihi: 2022

ISBN: 978-605-9596-66-4

Baskı sayısı: 1. Baskı

Dil: Türkçe, İngilizce

Sayfa sayısı: 1230

Yayınevi: Üsküdar Üniversitesi Yayınları